news_image:alt_text

Publicerad 21 September, 2018

Så kan Blekinges arbetsmarknad bli mer jämställd

I tisdags hade regeringsuppdraget Jämställd regional tillväxt slutkonferens på Kreativum i Karlshamn på temat att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden. Runt åttio deltagare från hela Blekinge, både från Blekinges kommuner, landstinget, företag, och offentliga organisationer.

Förmiddagen ägnades åt slutsatser och resultat från det tvååriga regeringsuppdraget Jämställd regional tillväxt. Bland annat presenterade representanter från Region Blekinge varför det är en utvecklingsfråga att jobba med jämställdhet och möjliga orsaker till den könsuppdelade arbetsmarknaden. Ungdomar som har sommar- och feriejobbat berättade om sitt arbete och vad de har lärt sig. Totte Ekdahl, jämställdhetsutvecklare, F17 talade om vad som är viktigt för att få en inkluderande arbetsplats. Han presenterade också konceptet förändringsagenter för jämställdhet som syftar till att vi ska kunna hjälpa varandra med metodutveckling för att bidra till ett mer jämställt Blekinge.

Vilka förväntningar finns bland unga och arbetsgivare om varandra och hur det är att jobba? Det var en av frågorna som diskuterade under ettialogsamtal med ungdomar och representanter från arbetslivet.

Vidare berättade Mats-Peter Krantz, skolområdeschef i Karlskrona kommun, om hur de arbetar med samordnad studie- och yrkesvägledning i kommunen. Avslutningsvis presenterade Yngve Hansson, studie- och yrkesvägledare på Nättraby och Sigrid och Leia från åk 6 om Gilla jobbskaparna solrosprojektet som gick ut på att lära unga att förstå hur det är att ha ett företag och få solrosfrön att växa på bästa sätt.

På eftermiddagen hölls en workshop för att förstå vad problemen och nycklarna är. Syftet var att identifiera vad som redan görs och vad som skulle behöva göras tillsammans för att bidra till att Blekinges arbetsmarknad blir mer jämställd. Några av nycklarna som kom fram är förstärkt samverkan mellan skola och arbetsliv och bättre möjligheter till kunskap om vad det finns för yrken och möjligheter.