news_image:alt_text

Publicerad 4 Juni, 2018

Äntligen grönt ljus för Sydostlänken

Efter många års väntan och påtryckningar ska Sydostlänken äntligen byggas, det meddelade infrastrukturminister Thomas Eneroth under ett besök i Olofström under söndagen.

Med start 2024 ska järnvägen byggas ut mellan Olofström och Karlshamn och banan elektrifieras på hela sträckan.

- Det är ett väldigt glädjande besked. Det är en historisk satsning och en nyckelinvestering för Blekinge och Sverige, säger Christina Mattisson (S), regionråd i Blekinge.

Sydostlänken utvecklar hela Sveriges transportsystem och knyter samman mellersta och södra Sverige med varandra och med handeln över Östersjön och Asien. Den är dessutom en viktig pusselbit för att nå målet inom transportsektorn att till år 2030 minska klimatutsläppen med 70 procent. Efter många års väntan kan Volvo Cars se fram emot den dag man kan byta ut dieselloken till el och en tillförlitligare järnväg.

När Trafikverket la fram sitt förslag på nationell infrastrukturplan i höstas fanns inte Sydostlänken med. En utbyggnad av banan mellan Olofström och Blekinge kustbana var prioriterad, men inte tillräckligt högt prioriterad i förhållande till andra satsningar i landet för att komma med i Trafikverkets plan.

- Regeringen valde att lägga till Sydostlänken i planen ändå, vilket är ett bevis på att vårt påverkansarbete gett resultat och man insett vikten av Sydostlänken även på nationell nivå, säger Christina Mattisson.