Publicerad 13 Juli, 2016

Design och skapande – att utveckla det gamla in i framtiden

För tredje året bjuder i veckan landshövding Berit Andnor Bylund och regionråd Christina Mattisson in till Sommarmingel på residenset. Syftet är att skapa en mötesplats där nya kontakter kan knytas som bidrar till utvecklingen av Blekinge.

Minglet inleds med seminarier i Sparresalen på temat Design och skapande i Blekinge – att utveckla det gamla in i framtiden. Personer från hela landet, med rötterna i vårt län, är inbjudna och förhoppningen är att de tar med sig positiva tankar om Blekinge hem och för dessa vidare: ett sätt att skapa fler Blekingeambassadör. Totalt kommer ett 160-tal gäster att delta.

På årets talarlista finns:

• Niklas Nyström som arrenderar Saxemara varv av Blekinge museum. Niklas delar sina tankar om hur han kring ett traditionellt skeppsbyggeri har byggt en verksamhet som även innehåller musik, humorföreställningar och båtuthyrning. Rubriken för Niklas Nyströms inslag är Att slå mynt av det gamla.
  • Anders Borgehed, utvecklingschef vid Olofströms Näringsliv AB och klusterledare för Techtank. Techtank är ett teknikkluster som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Klustret har sitt säte i Olofström. Tillsammans med samhälle och akademi arbetar klustret för att genom samverkan nå nya marknader, driva teknikutveckling samt attrahera och utveckla kompetens. Ander Borgehed talar kring rubriken Techtank - brukssamhället 2.0.
  • Valdemar och Katarina Skantze från Karlskrona. För drygt 130 år sedan flyttade familjen Skantze till Karlskrona för att anlägga Sveriges första lampfabrik. I dag driver Valdemar och Katarina Skantze företaget vidare i de ursprungliga lokalerna i Karlskrona med maskiner som härstammar från slutet av 1800-talet förenar man tradition med nutid. Rubriken för föredraget är Att ta en tradition in i framtiden.
  • Katarina Mazetti. Att skapa med hjälp av upplevelser – Katarina Mazetti är författare och uppvuxen i Blekinge. Hon har gett ut ett tjugotal böcker. Den senaste ”Snö kan brinna” är förlagd till Umeå och dess radikala studentkretsar under några år på 1970-talet. Katarina avslutar dagens seminarier med att kåsera kring Blekinge och sitt eget författarskap.