Publicerad 14 April, 2016

Blekinge får bidrag för Skapande skola

Kulturrådet ger fem kommuner och tre friskolor i Blekinge län bidrag för aktiviteter inom Skapande skola för nästa läsår. Över 1,6 miljoner kronor går till olika kulturprojekt för elever i grundskola och förskoleklass. 8000 elever omfattas av ansökningarna.

Kulturrådet har i år prioriterat ansökningar med kulturinsatser som syftar till att integrera nyanlända barn i skolan och samhället. Flera av kommunerna i Blekinge anger att de har tagit emot ett stort antal nyanlända barn under det senaste året och beskriver i sina ansökningar på ett bra sätt hur de planerar att arbeta för att genom konst och kultur få elever med olika bakgrunder att mötas och lära av varandra.

Ronneby kommun beviljas 180 000 kronor. Ronneby har i år ansökt om pengar för att under de närmsta tre åren arbeta med tema integration genom berättande med tre årskullar i behov av extra stöd. Eleverna kommer att få möta flera olika konstnärliga uttryck. Kulturarvet vävs in. Berättelser från olika traditioner bearbetas och nya skrivs. På så sätt arbetar skolorna även med elevernas språk, både muntligt och skriftligt.

Friskolan Thoren Framtid i Karlshamn planerar ett samarbete med graffitikonstnären David Gaetano som tillsammans med samtliga 115 elever i skolan skapar graffitti från idé till målningar på väggar som kan komma att pryda skolan efter avslutat projekt. Thoren Framtid beviljas 20 000 kronor.

Alla bidragstagare:
Karlshamns kommun, 460 000