Gå direkt till innehållet

Publicerad 26 Mars, 2015

Blekinge vill ha östlig sträckning av höghastighetsbana

Region Blekinge har genom regionråd Christina Mattisson tagit initiativ till en kraftsamling för att ena Blekinge när det gäller var den framtida höghastighetsbanan ska dras genom södra Sverige. Höghastighetsbanan är den drivande kraften i vår tids största samhällsbyggnadsprojekt som beräknas uppgå till 400 miljarder kronor.
 
Sverigeförhandlingen är ett enormt samhällsbyggnadsprojekt där höghastighetsbanan är en central del i utvecklingen. Projektet ska medverka till en ökad bostadsproduktion och en ökad sysselsättning. Målet är 100 000 nya bostäder, främst i stationsnära lägen. 
 
Det alternativ som Blekinge nu gemensamt ska arbeta för är en så östlig sträckning av banan som möjligt, exempelvis med stationer i Växjö och Hässleholm, men även ett annat läge för stationen i Kristianstad. Den gemensamma positionen diskuterades fram under ett möte där Region Blekinge samlade länets kommuner, länsstyrelsen och Trafikverket. Mötet resulterade även i att Trafikverket ska göra en åtgärdsvalsstudie* för Blekinge Kustbana från Kristianstad till Karlskrona. Motsvarande studie görs på Skånebanan mellan Helsingborg och Kristianstad. 

– Vi inser att vi i Blekinge har utmaningar med en krokig Kustbana, säger regionråd Christina Mattisson. Men vi ska göra allt vi kan för att få bästa sträckning och anslutning till den framtida höghastighetsbanan för att på så sätt minimera restiden mellan Blekinge och Öresundsregionen liksom till Stockholm.

Läs mer i veckans nyhetsbrev.

Pratbubbla Kommentarer (0)

Skriv kommentar