Publicerad 1 April, 2015

Bred överenskommelse om sträckning för höghastighetsbana

En framtida sträckning av höghastighetsbanan mellan Jönköping och Malmö ska gå via Växjö, Älmhult och Hässleholm. Det anser företrädare för tolv kommuner, två lärosäten och två regionförbund som under onsdagen undertecknade en avsiktsförklaring om ett sydsvenskt samarbete för att påverka dragningen av banan.

Representanter från Blekinge, som undertecknat överenskommelsen, är Region Blekinges ordförande Christina Mattisson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona kommun Patrik Hansson (S) och Anders Hederstierna, rektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

– Att få en östlig dragning av höghastighetsbanan är av stor vikt för hela sydöstra Sveriges möjligheter att knytas samman för ökad utveckling. Det stärker Blekinges positioner och konkurrenskraft, säger Christina Mattisson, ordförande i styrelsen för Region Blekinge. En östlig sträckning binder ihop lärosätena BTH och Linné-universitetet med andra lärosäten i södra Sverige. Ett effektivare resande utvidgar även arbetsmarknadsregionen och förbättrar företagens förutsättningar att hitta kvalificerade medarbetare.

Enligt överenskommelsen kommer parterna att leverera ett sammanhållet beslutsunderlag för den sydöstra regionen och ta fram ett gemensamt ramverk för medfinansiering inför kommande förhandlingsprocess med Sverigeförhandlarna. Man kommer också att aktivt involvera och samarbeta med regionernas näringslivsföreträdare.

– Det är en styrka att vi nu går ihop i sydöstra Sverige i en så viktig fråga, säger Patrik Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona. Det blir tolv kommuner, två lärosäten och två regionförbund som nu skickar samma tydliga budskap att höghastighetsbanan ska gå via Växjö i en östlig dragning.

Övriga parter i överenskommelsen är kommunerna i Växjö, Kalmar, Kristianstad, Hässleholm, Alvesta, Älmhult, Osby, Nässjö, Lessebo, Emmaboda och Nybro samt Linnéuniversitetet och regionförbundet Kalmar län.