Gå direkt till innehållet
news_image:alt_text

Publicerad 8 Mars, 2018

CATE-Pro ökar företagens möjligheter till affärer med forskningsanläggningar

Region Blekinge sitter med i styrgruppen för Cate-Pro, ett ERUF finansierat projekt som ska öka företagens kompetens för att kunna leverera avancerad utrustning till forskningsanläggningarna ESS (European Spallation Source) och MAX IV i Lund. Projektet drivs av Lunds tekniska högskola (LTH).

Cate-Pro vänder sig till företag med intresse att öka sin leverera till ESS och MAX IV som kommer att göra stora investeringar framöver, i mångmiljardklassen. Företag har nu en unik möjlighet att hitta nya marknader.

Projektet ska hjälpa företagen att utveckla kompetens inom flera områden som har betydelse för uppbyggnaden av en forskningsanläggning, baserad på acceleratorteknik. Exempel på områden som kan bli aktuella:

Maskinbearbetning: Svarvning, fräsning, verktygsframtagning
Svetsning: Elektronstrålesvetsning, lasersvetsning
Lödning
Mätning: Ytor och toleranskrav, inverkan från kryoteknik
Kryoteknik: Tryckkärl, transport av medium
Vacuum
Magneter
Ytbearbetning: Beläggning, etsning, rengöring

Forskningsanläggningar som ESS och MAX IV ställer stora krav på leverantörer av komponenter. Det gäller exempelvis hur vissa geometriska former ska tillverkas och behandling av olika metaller och ovanliga material som exempelvis högren koppar. Genom projektet ska företagen få bättre kompetens att leverera det som forskningsanläggningarna kan behöva. Projektet vänder sig till tillverkningsföretag i Skåne och Blekinge och varar till slutet av 2018.

Länkar: Cate-Pro på Linkedin

Artikel om Cate-Pro i Lunds Universitets digitala vetenskapsmagasin – Mission is possible:  

Pratbubbla Kommentarer (0)

Skriv kommentar