news_image:alt_text

Publicerad 17 Juni, 2016

Cykelleden Sydostleden nu invigd

Nu är den 27 mil långa cykelsträckan Sydostleden invigd. Leden sträcker sig mellan Växjö och Simrishamn genom Kronoberg, Blekinge och Skåne, genom orörd natur och städer.

Leden är en nationell cykelled, det vill säga den uppfyller krav på trafiksäkerhet och bekväm cykling. Arbetet med leden har pågått sedan 2008. Invigning är ett startskott för nästa etapp när leden nu ska börja användas. Målet är en led med hög standard och att minst 8 000 personer ska cykla hela Sydostleden och 30 000 ska ha cyklat delar av leden år 2020.

Invigningen av leden startade under fredagen i Växjö med att Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, klippte bandet. Invigningsfestligheterna fortsätter längs leden med invigning i Karlshamn och Sölvesborg/Bromölla under lördagen.

Cykling är en trend som växer. Många människor vill ha en aktiv semester och söker annorlunda upplevelser under sin ledighet. Samtidigt har de höga krav på bekvämlighet. Därför ska det vara omväxlande och upplevelserikt att cykla Sydostleden, och givetvis måste det finnas goda möjligheter att bo och äta bra.

Tommy Gustavsson, tidigare länsturismchef vid Region Blekinge och projektledare för Sydostleden, är nöjd med resultatet.

-  Det känns jättebra att vi nu är framme och att skyltarna är uppe. Det som är så fantastiskt är den samverkan som ligger bakom projektet som omfattar tre regioner och nio kommuner.

Läs mer om sydostleden, eller varför inte cykla en sträcka, se www.sydostleden.se.