Publicerad 6 Maj, 2015

Det är samverkan som driver besöksnäringen framåt

Det är samverkan som driver besöksnäringen framåt. Utan samverkan blir det inget.  Det var det samlade budskapet när Region Blekinge och Visit Blekinge samlade besöksnäringen i Karlshamn för en kick-off inför sommaren.

Besöksnäringen är en av de snabbast växande näringarna och i Sverige omsatte näringen 284,4 miljarder kronor år 2013. Näringens exportvärde har ökat med 160 procent mellan åren 2000 och 2013.

Mötet i Karlshamn samlade drygt 140 deltagare från besöksnäringen i Blekinge. Med på mötet fanns även representanter från Tillväxtverket, Svensk Handel, Arena för tillväxt, VisitSweden och Visita.

– I Blekinge ska vi fördubbla omsättningen inom besöksnäringen till 4 miljarder år 2020, säger Leif Wictorén, länsturismchef vid Region Blekinge. Vår målmarknad är främst våra grannar inom en 20 mils radie och från utlandet satsar vi på besökare från Danmark, Tyskland, Holland och Polen.

Turismen är en kraftigt växande kundgrupp för handeln. Handeln står för 30 procent av den totala turistomsättningen i Sverige enligt Svensk Handel AB. Därför är det viktigt att handeln också är med och satsar i de kampanjer som marknadsbolaget VisitBlekinge AB (svb) tar fram.

– En utmaning som vi har är att få fler medlemmar från detalj- och livsmedelshandeln i den ideella föreningen Visit Blekinge som äger marknadsbolaget, säger Leif Wictorén. Ju fler vi är desto bättre förutsättningar får vi att marknadsföra Blekinge. Ju större muskler Visit Blekinge AB får att paketera och sälja mot våra prioriterade marknader betyder mer pengar in till våra företag i Blekinge.

Under eftermiddagen presenterade Jens Harrysson, vd för Visit Blekinge AB vad företaget hunnit med den korta tid de varit aktiva. Jens visade gjorda kampanjer och skisser på framtida insatser. Bolaget har dubbla fokus inför sommaren och hösten; skapa köpbara produkter och marknadsföra dem mot målgrupperna utanför Blekinge och samtidigt rekrytera nya medlemmar.

Vill du vara med och bidra till att göra besöksnäringen i Blekinge ännu större? Ja, då skall du bli medlem i Visit Blekinge ideell förening. Kontakt Jens Harrysson på Visit Blekinge AB så blir du snart en av många som tar Blekinge in i framtiden.