Gå direkt till innehållet

Publicerad 8 Mars, 2016

Harold Jefta och Unit på turné till Sydafrika

Jazzsaxofonisten Harold Jefta och Musik i Blekinges jazzkonstellation Unit ska turnera i Kapstaden i Sydafrika under en vecka i april. Förhoppningarna är att turnén bland annat ska skapa kontakter för ett framtida gästbesök i Blekinge från sydafrikanska musiker och etablera kontakter mellan skolor i Blekinge och Sydafrika.

Saxofonisten Harold Jefta är idag 82 år. Han flydde från Sydafrika 1959 och etablerade sig i Blekinge. Harold Jefta anses som en av världens främste tolkare av Charlie ”Bird” Parker och turnerade mellan 1987 och 2000 runt välden med The Charlie Parker Memorial Quintet.

Harold och Unit spelade ihop för första gången på Ronneby Jazzfestival 1997, och har sedan dess gjort mängder av konserter och clinics tillsammans, men aldrig utanför Sveriges gränser. Med på turnén till Kapstaden består Unit av Kristofer Johansson, trummor och Niclas Höglind gitarr (båda arbetar inom Region Blekinges verksamhet för länsmusiken - Musik i Blekinge) samt basisten Jonas Castell.

Gruppen kommer att ge närmare tio konserter på jazzklubbar och ett par skolor. Förutom ett intensivt konsertbesök på Kapstadens jazzscen är förhoppningarna att turnén också kan skapa kontakter för ett framtida gästbesök i Blekinge från sydafrikanska musiker och kanske också etablera kontakter mellan skolor i Blekinge och Sydafrika.

Besöket i Kapstaden kommer att dokumenteras genom film och bilder som sedan ska visas i och med att jazzutställningen ”Ta de från Sticket” får nypremiär i höst på Blekinge Museum.

Turnén är ett samarbete mellan länets jazzklubbar, Blekinge Museum och Musik i Blekinge.

Preliminärt program
Söndag 10 april                     Avresa
Tisdag 12                              Straight no Chaser kväll (två konserter/set)
Onsdag 13                            The Crypt kväll (centralt)
Torsdag 14                            Kaleidoscope kväll (två set)
Fredag 15                             Kaleidoscope kväll (två set)
Lördag 16                             Musikskola Kapstaden, Välgörenhetskonsert dagtid
Söndag 17                            Mansions Hotel kl. 11-14
Måndag 18                           besök Harolds barndomshem
Tisdag 19                             skolkonsert
Onsdag 20                            hemresa

Pratbubbla Kommentarer (0)

Skriv kommentar