Publicerad 13 November, 2015

M/F Flaggskär premiärvisades

Under fredagen premiärvisades M/F Flaggskär som ska trafikera Sturkö-Handelshamnen i Karlskrona. Fartyget kan ta 50 passagerare och gör resandet mellan Sturkö och stan på halva tiden, 20 minuter, jämfört med buss. Flaggskär fungerar som en buss, med den skillnaden att det går att ta med sig cykel i mån av plats. Man betalar som på bussen och en resa mellan ön och stan kostar 27 kronor för vuxen med reskassa.

Fartyget har tidigare trafikerat oljeborrfälten i Nordsjön och är renoverat för att passa i Karlskronas skärgård. Linjen drivs av Blekingetrafiken medan Affärsverken, som vann upphandlingen av trafiken, tillhandahåller fartyg och personal.

Vid visningen talade kommunalråd Magnus Larsson om vikten att göra skärgården mer attraktiv genom bättre kollektivtrafik.

Magnus Johansson, ordförande i Region Blekinges trafiknämnd hoppas på en fortsättning.

- Vi hoppas att detta är ett första steget i arbetet med att utveckla bra pendlingsmöjligheter med båt i skärgården, säger Magnus Johansson. En väl utbyggd kollektivtrafik är en förutsättning för att människor ska kunna bo utanför stadskärnan utan att behöva ta bilen till jobbet.

Sturkölinjen tas i drift måndagen den 16 november. Tidtabell finns på www.blekingetrafiken.se.

Bild på kapten Jörgen Karlsson. Från styrhytten har han en god överblick.
Kapten Jörgen Karlsson har god överblick från styrhytten.

Bild från salongen i M/F Flaggskär.
Fartyget kan ta 50 passagerare, i salongen och under däck.

Bild på nacksskydd med inskriften: Välkommen ombord, Blekingetrafiken och Affärsverken.
Trafiken har upphandlats av Region Blekinge och drivs under varumärke Blekingetrafiken. Affärsverken står för fartyg och personal.

MF Flaggskär under gång i Handelshamnen.
M/F Flaggskär.