Publicerad 8 November, 2017

Ministerbesök om hur vi säkrar den regionala kompetensförsörjningen

Gymnasie- och kunskapslyftminister Anna Ekström besökte Karlshamns kommun under onsdagsförmiddagen. Syftet med besöket var att ta del av Blekinges erfarenheter, planer och ambitioner när det gäller den yrkesinriktade vuxenutbildningen och regionalt samarbete.

Under besöket träffade ministern bland annat ansvariga för vuxenutbildningen i länets kommuner, Arbetsförmedlingen och representanter förregionens näringsliv. Region Blekinges vice ordförande Per-Ola Mattsson och kompetensförsörjningsstrateg, Katarina Johansson fanns också på plats. Besöket i Karlshamn är en del av regeringens arbete med att få ner arbetslösheten och klara kompetensförsörjningsutmaningen, ett arbete som till stor del sker på lokal och regional nivå. Anna Ekström reser därför runt i Sverige för att ta del av olika regioners erfarenheter och ambitioner inom arbetslöshet och kompetensförsörjning.

Under mötet lyftes Blekinges goda samverkan inom detta område fram, samt goda exempel på samverkan mellan kommuner och med arbetsgivare. De medverkande företagen lyfte behovet av kompetens och viljan att medverka i arbetet.

På ministerns fråga om vad den statliga nivån kan bidra med togs problematiken med det tidskrävande systemet för att söka statsbidrag, regler kring studiestartstödet och Blekinges behov av fler högskoleplatser upp.