Gå direkt till innehållet
news_image:alt_text

Publicerad 3 April, 2018

Ökning av bredband i Blekinge snabbast i landet

Blekinge ligger i topp i Post- och telestyrelsens statistik över ökningen av tillgång till bredband. Antal hushåll i Blekinge som har tillgång till bredband ökade under 2017 från 55,1 procent till hela 71,72 procent. Totalt har omkring 78,5 procent av de svenska hushållen tillgång till bredband.

Den kommun som snabbast bygger tillgång till bredband är Ronneby. Under 2017 ökade antal hushåll i Ronneby kommun med tillgång bredband från 41 procent till närmare 80 procent. Karlshamn kommer strax därefter. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) årliga Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2017.

Men fortfarande är det en bit kvar till målet om att 95 procent i länet ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020.

- Fantastiskt att Blekinge har störst bredbandstillväxt i landet, säger Rikard Svensson, regional bredbandskoordinator på Region Blekinge. Idag, till skillnad från bara några år sedan, har vi ett stort engagemang hos både politiker och tjänstemän att jobba med bredbandsutbyggnaden. Om vi lägger till det förberedande arbetet som gjorts i exempelvis Sölvesborgs kommun så ligger Blekinge ännu bättre till jämfört med övriga regioner. Det har aldrig tidigare investerats så mycket i bredbandsutbyggnad i Blekinge som under 2017.

Med en oförminskad investeringstakt finns det möjligheter för Blekinge att nå bredbandsmålen. Detta förutsätter god samverkan mellan alla parter med strävan mot gemensamt mål. Om Blekinge når bredbandsmålen är möjligheterna goda att ta till vara på digitaliseringens möjligheter och allt vad den innebär.

Om PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2017
PTS kartläggning finns på www.statistik.pts.se och underlaget finns också tillgängligt i kartformat på www.bredbandskartan.se.

Om regeringens bredbandsstrategi
Regeringen publicerade i slutet av 2016 en ny strategi för ett helt uppkopplat Sverige år 2025. Strategin innehåller mål för bredbandsutbyggnaden:

  • År 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.
  • År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet.
  • År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.
Pratbubbla Kommentarer (0)

Skriv kommentar