Publicerad 6 Maj, 2015

Offentlig verksamhet måste bli mer kreativ, engagerad och nytänkande.

Svenska kommuner och landsting står inför stora utmaningar som kräver nya arbetssätt. Därför bjöd Region Blekinge tillsammans med Blekinges kommuner in till Innovationsstafetten – ett seminarium om innovation i offentlig miljö. Seminariet genomfördes av SKL och Vinnova och vände sig till ledare i region, kommun, landsting och länsstyrelse och syftar till att göra den så kallade innovationsprocessen i organisationerna mer öppen och strukturerad. För innovationer behövs för att till exempel lösa problem i välfärdsystem och service och skapa effektivare samhällsfunktioner.

Vid seminariet deltog ett 70-tal ledare från offentlig verksamhet i Blekinge; samtliga kommuner, länsstyrelse, landsting och Region Blekinge. Inledningsvis handlade det om vad en innovation är. SKL definierar det som något nytt som skapar ett värde – exempelvis en produkt eller tjänst - nytt, nyttigt, nyttiggjort. En stor del av seminariet handlade om de förutsättningar som bör finnas i en organisation för att det ska finnas ett bra klimat för innovationer och hur en innovationsprocess kan se ut.

På SKL:s webbplats finns en hel del dokumentation om innovationer och förslag på hur en organisation kan arbeta för att etablera en strukturerad innovation. Läs mer om innovationsprocesser på SKL:s webbplats.

Titta också på Blekinges innovationsstrategi.