news_image:alt_text

Publicerad 31 Augusti, 2016

Projektet TENTacle utsett till flaggskeppsprojekt i Östersjöstrategin

Östersjöstrategin The European Union Strategy for the Baltic Sea Region (EUSBSR) är Europas första strategi på macro-regional nivå. Syftet är att uppmuntra till samarbete mellan medlemsländernas regioner och hantera gemensamma utmaningar genom att arbeta tillsammans.

Flaggskeppsprojekt är projekt som anses påverka hela Östersjöregionen och som utgår från gemensamma initiativ som involverar partners från flera länder och som spänner över flera insatsområden.

Projekt TENTacle arbetar med att ta fram förslag på hur planeringsmetoder och infrastruktur kan utvecklas för att regioner utanför Europas stamnätskorridorer ska dra nytta av de tillväxtimpulser som förväntas längs korridorerna. I Sverige går korridoren mellan Stockholm och Öresund samt från Göteborg till Öresund.

Satsningarna innebär att regioner utanför korridorerna måste se över sina anslutningar för att på bästa sätt dra nytta av de investeringar och den efterföljande tillväxt som kommer längst korridorerna. Projektet leds av Region Blekinge. Från Blekinge deltar Karlskrona kommun, Karlshamns hamn och BTH. Övriga deltagare kommer från Finland, Lettland, Litauen, Ryssland, Polen, Tyskland, Danmark och Norge. Projektet TENTacle har en total projektbudget på omkring 40 miljoner kronor. Region Blekinges del är cirka 6,5 miljoner kronor, inklusive eget arbete. Övrig finansiering kommer från EU:s Östersjöprogram.

Läs mer på TENTacles webbplats (på engelska)