Publicerad 28 Oktober, 2015

Region Blekinge satsar en halv miljon för att utveckla Konstrundan i Blekinge

Fler besökare till Konstrundan i Blekinge, bättre koppling till andra aktiviteter inom besöksnäringen, bättre digital närvaro och bättre förutsättningar för internationella utbyten. Det är några av målen för arbetet med att utveckla Konstrundan i Blekinge. Under onsdagen anslog Region Blekinges arbetsutskott en halv miljon kronor för att stödja arbetet.

Konstrundan i Blekinge är en väl etablerad företeelse i Blekinge. Under två dagar varje vår öppnar Blekinges konstnärer sina ateljéer och visar sin konst. Nu ska attraktionskraften för de blekingska konstnärerna öka ytterligare genom att Konstrundan samverkar med andra näringar inom besöksnäringen och andra kulturarrangemang. Förhoppningarna är att konstrundan ska kompletteras med fler upplevelse för besökarna, exempelvis inom mat, hantverk, skärgård och historia.

– Konstrundan är idag ett fantastiskt evenemang i Blekinge, säger Christina Mattisson (S), ordförande i Region Blekinge. Genom att knyta andra branscher inom besöksnäringen närmare konstrundan stärks Blekinges konstnärer och vi skapar ett ännu attraktivare besöksmål som kan locka besökare även från andra regioner.

Konstrundan i Blekinge ska också undersöka möjligheterna att hitta andra attraktiva färdsätt mellan konstnärerna som förhöjer upplevelsen och därmed ökar attraktionskraften för evenemanget, exempelvis båt, cykel eller buss. Dessutom ska projektet skapa förutsättningarna för internationellt utbyte och utöka den digitala närvaron.

– Kultur är ett viktigt verktyg för att bygga det attraktiva Blekinge, säger Christina Mattisson. Kulturen är också betydelsefull i arbetet att göra besöksnäringen till en av de starkast växande näringarna i regionen.

Projektnamn: Konsten som Blekinges publikmagnet
Projekttid: 2016-01-10 – 2018-06-01
Regionala tillväxtmedel: 500 000 kronor, 41 procent av projektets totala kostnad.

Projektbeskrivning finns att läsa här. Se även www.konstrundaniblekinge.se.