Publicerad 19 Oktober, 2015

Region Blekinges kulturstipendier för 2015: Fyra stipendiater delar på 60 000 kronor

Region Blekinge delar årligen ut stipendier till kulturaktörer. Stipendierna kan ges inom samtliga kulturområden där även journalistik och humanitär verksamhet ingår. I år delar kultur- och fritidsnämnden ut stipendium till fyra personer som delar på 60 000 kronor.

Brita Huggert
Brita Huggert är uppvuxen i Nättraby och är textil- och fiberkonstnär med masterexamen i textilkonst. Stipendiet söks för att genomföra ett textilt vävprojekt inför en utställning hösten 2016 på Kulturcentrum i Ronneby. Utställningens tema är Tid vilket är ett återkommande tema i Brita Huggerts alster.

Nilla Björkman
Nilla Björkman är dansare, uppvuxen i Karlshamn och utbildad vid Balettakademien. Nilla söker stipendiet för en studieresa till dansfestivalen Impuls Tanz i Wien sommaren 2016. Festivalen pågår en månad och deltagarna får möjlighet att delta i både träning och i föreställningar.

Anna Harding
Anna Harding är grafisk formgivare och industridesigner bosatt i Johannishus. Anna söker stipendiet för att kunna genomföra ett projekt som kombinerar ett gammalt hantverk med modern bearbetningsteknik: Blyinfattat glas skuret med abrasiv vattenskärning. Vattenskärningen ger innovativa designmöjligheter i glas och fokus kommer vara ett modernt grafiskt uttryck. Målet är att hitta utsmyckningsuppdrag i regionen.

Haidar Mahdi
Haidar Mahdi är konstnär, uppvuxen i Karlshamn, utbildad vid Kungliga konsthögskolan. Haidar har sedan examen haft två soloutställningar Master of craft på galleri GKM i Malmö och Fake Sculpture i Stockholm på Hangmen Projects 2015. Stipendiet söks för att få möjligheten att utveckla det konstnärliga formspråket och skapa utställningar.