Gå direkt till innehållet

Publicerad 17 Augusti, 2016

Rekord för bussåkandet i juli

Resandet med buss i Blekinge slår rekord i juli med en ökning på 22 procent vilket motsvarar en ökning med ca 55 000 resor, jämfört med samma period i fjol. I juli var det mer än 300 000 personer som åkte buss. På enskilda linjer har resandet ökat ännu mer.

Satsningarna i busstrafiken i Karlshamn med linje 311 Strömma – Centrum visar sig vara god.  Här görs det omkring 3 000 resor under juli i år. I Karlshamn ökar även resandet mellan centrum och Asarum med linje 310. Under juli månad i år gjordes omkring 10 000 resor med linje 310, det är nästan 2 000 fler resor än samma period förra året.

I Ronneby är det fortsatt linje 21 och 22 mellan Resecentrum och Kallinge som ökar mest. I juli gjordes nästan 11 0000 fler resor med dessa linjer, en ökning med omkring 34 procent. En faktor till framgång kan vara att bussarna kör ofta. Även linje 23 mellan Resecentrum och Hjorthöjden är populär och i juli ökade resandet med omkring 1 400 resor. 

Det är framförallt fler som väljer bussen i stadstrafiken. I Karlskrona har fler valt att åka med linje 1 Lyckeby – Trossö. Med linje 1 gjordes omkring 15 000 fler resor under juli månad jämfört med samma period förra sommaren, det är en ökning med 21 procent.

Verkös linje 6 har ökat med ungefär 6 600 resor i juli. En förklaring kan vara att fler polska resenärer väljer att ta bussen i och till centrum och det faktum att det numera är enklare att köpa biljett direkt i färjeterminalen i nya biljettautomater. 

Bekväma resor med Kustbussen
Resorna mellan Karlshamn och Sölvesborg ökar också. Kanske är det främst det faktum att du tillsammans med linje 350 och Kustbussen 600 kan resa varje halvtimme. Med Kustbussen 600, som kör genom hela Blekinge har det gjorts närmare 2 000 fler resor under juli i år jämfört med 2015. Satsningarna med snabbare turer med Kustbusen 840 mellan Ronneby – Växjö faller också väl ut. Här har resandet ökat med 18 procent under juli.

Sommarkortet populärt
En anledning till varför resandet har ökat i sommar tros vara Sommarkortet som är nytt för i år. Det har sålts strax över 6 000 Sommarkort. Med Sommarkortet har man kunnat resa obegränsat med buss och tåg i Blekinge och med Sturköpendeln, under perioden 15 juni till och med den 15 augusti. Likväl som det är många resenärer som redan reser med buss och tåg som använder Sommarkortet är förhoppningen är att kortet även gör att fler börjar prova på att resa kollektivt.

- Sommarkortet är en succé och något som man har efterfrågat i Blekinge. Det har sålts mer än dubbelt så många kort som vi förutspådde skulle säljas, säger Magnus Johansson, ordförande i Region Blekinges trafiknämnd.

Pratbubbla Kommentarer (0)

Skriv kommentar