news_image:alt_text

Publicerad 24 November, 2015

Riksdagsledamöter informerades om aktuella frågor i Blekinge

Flyktingfrågan, miljögifter, höghastighetsbanan och den aktuella situationen på BTH. Det var några av de frågor som Blekinges riksdagsledamöter informerades om vid ett möte på Region Blekinge, initierat av regionråd Christina Mattisson och landshövding Berit Andnor Bylund.

Blekinges fem riksdagsledamöter inbjuds regelbundet till samtal om aktuella frågor för Blekinge. Vid måndagens möte deltog Annicka Engblom (M), Magnus Manhammar (S) och Peter Jeppsson (S). Mötet inleddes med att Anders Hederstierna, rektor vid Blekinge Tekniska Högskola informerade om läget för högskolan. Anders Hederstierna berättade att arbetet med att utveckla BTH:s profilområden fortsätter, allt fler studenter ger utbildningarna allt högre betyg. Prorektor Henric Johnson informerade om arbetet med att skapa samarbete med företag verksamma inom det maritima området och om samarbetet på nationell nivå kring undervattensteknik.

Fredrik Andreasson (på bilden ovan), miljöhandläggare vid Länsstyrelsen Blekinge län, informerade om arbetet med att kartlägga förekomsten av perfluorerade alkylsyror (PFAS) och andra miljögifter i området kring flygplatsen i Kallinge. Malin Lind Mattsson, krissamordnare vid Länsstyrelsen Blekinge län, redogjorde för arbetet med att samordna och förbättra mottagandet av asylsökande i Blekinge. Riksdagsledamöterna fick även information om läget inom försvaret, en stor arbetsgivare i Blekinge. Utvecklingen där, med bland annat rekrytering av militär personal, följs av Anders Engblom, Ronneby kommun.

Slutligen berättade Peter Hermansson, infrastrukturstrateg vid Region Blekinge, om Blekinges förberedelser inför Sverigeförhandlingen kring den framtida höghastighetsbanan för tåg, se Region Blekinges nyhetsbrev. Regiondirektör Anna-Lena Cederström avslutade med att redogöra för det senaste inom arbetet med att halvera ungdomsarbetslösheten som bland annat innebär att samtliga kommuner i Blekinge undertecknat en överenskommelse med delegationen för unga till arbete (DUA), se Region Blekinges nyhetsbrev.