Inga taggar hittades.

Publicerad 7 Oktober, 2015

Samverkan i Sydsverige utvecklas ytterligare

Samverkan i Sydsverige utvecklas nu ytterligare när föreningen Sydsvensk Regionsamverkan ombildas till Regionsamverkan Sydsverige. Den ombildade föreningen har till uppgift att utveckla och stärka samarbetet mellan regioner och landsting i södra Sverige.

Region Blekinges styrelse beslutade under onsdagen att säga ja till ombildningen av föreningen som ska ha till uppgift att med medborgarnas bästa för ögonen samordna medlemmarnas verksamheter. Medlemmar i föreningen blir, förutom Region Blekinge, Landstinget Blekinge, Landstinget i Kalmar län, Regionförbundet i Kalmar län, Region Skåne, Kommunförbundet Skåne, Region Kronoberg, Region Jönköpings län och Region Halland.

– Med ett djupare samarbete i Sydsverige blir vi en starkare röst och kan dessutom använda våra offentliga resurser mer effektivt, säger Christina Mattisson (S), ordförande i Region Blekinge.

Syftet är att för medborgarnas bästa utveckla samarbetet med målet att skapa en långsiktigt hållbar utveckling och öka tillväxten i Sydsverige, ekonomiskt, ekologiskt, kulturellt och socialt.

– Även om det inte blev ett beslut om att bilda en större region i Sydsverige finns det ett stort behov av att samverka och skapa bättre effektivitet i en mängd olika verksamheter, säger Christina Mattisson. Det finns flera saker vi kan göra för att underlätta för medborgarna genom exempelvis bättre samordning av taxor för länsöverskridande kollektivtrafik, samverka exempelvis inom hälso- och sjukvård, planering av infrastruktur och kultur.

Regionsamverkan Sydsverige bildas genom att omformulera stadgarna i den gamla föreningen Sydsvensk Regionbildning. Kallelse med ärenden för styrelsemötet finns här.