news_image:alt_text

Publicerad 21 November, 2017

1,3 miljoner i bidrag från Kulturrådet till utvecklingsarbete om barns språkutveckling

Språkstegen är ett utvecklingsarbete för små barns språkutveckling i Blekinge och Kronobergs län som leds av Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg. Arbetet syftar till att stärka språk och identitet samt främja läsning hos barn upp till tre år. Det är ett samarbete mellan olika professioner, organisationer och politikområden på både lokal och regional nivå.

Utvecklingsarbetet har pågått i knappt ett och ett halvt år och nu har man så smått börjat implementera språkstimulerande insatser i utvecklingsarbetet. Det är en del av Bokstart Sverige och är hittills ett samarbete mellan folkbibliotek, barnhälsovård, logopedi, regionbibliotek och folkhälsa.

En bland många insatser inom Språkstegen är att alla barn får boken "Knacka på" vid 8-månadersbesöket. Tillsammans med boken får föräldrarna information om att det är viktigt att läsa med sitt barn samt en modell och exempel på hur man gör det. Bidraget från Kulturrådet gör att projektet kan utvecklas och fördjupas ytterligare.

I Blekinge har utvecklingsarbetet med barns språkutveckling varit igång sedan september. I början av december ska alla BHV-sjuksköterskor i Kronobergs län gå en utbildning inför uppstarten där.

Mer information om Språkstegen

Kontakt: Sara Wijk, verksamhetsutvecklare Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg Telefon: 0455-32 20 54, sara.wijk@regionblekinge.se