Publicerad 17 Mars, 2016

Startskott för Regionsamverkan Sydsverige

Under torsdagen samlades ett 70-tal politiker från södra Sverige i Rådhus Skåne för ett första möte med en ny viktig samarbetsorganisation för regionerna i södra Sverige.

Det är en kraftfull samarbetsorganisation som omfattar områdena regional utveckling, infrastrukturplanering, kollektivtrafik, kultur samt hälso- och sjukvård. Geografin innefattar de sex södra länen med 2,5 miljon invånare vilket är mer än en fjärdedel av Sveriges befolkning.

Syftet är att skapa gränslösa samarbeten där medborgarens behov, inte länsgränser, är i fokus. Ett annat syfte är att skapa en jämbördig dialog med staten när det gäller till exempel infrastrukturplanering.

Representantskapet kommer bland annat att besluta om en handlingsplan med fokus på gemensam planering inom områdena regional utveckling, infrastruktur, kollektivtrafik, kultur samt hälso- och sjukvård med inriktning mot folkhälsa.

Torsdagens möte inleddes med en presentation från långtidsutredningen som har tittat på vilka utmaningar Sverige stå inför fram till 2016. Material från mötet och långtidsutredningens presentation finns att läsa på Regionsamverkan Sydsveriges webbplats, www.regionsamverkan.se.