Publicerad 23 November, 2015

Techtank knyter värdefulla kontakter med Coventry

En delegation från Blekinge har på inbjudan besökt Coventry i Storbritannien för att knyta kontakter med kommun och näringsliv i syfte att öppna nya dörrar för Blekingeföretag som vill expandera på den brittiska marknaden.

I delegationen från Blekinge deltog bland andra Christina Mattisson, ordförande i Region Blekinge, Sara Rudolfsson, kommunalråd i Olofström och Anders Borgehed, klusterledare för företagsnätverket Techtank. Med på resan fanns även representanter för företag och Sydsvenska Handelskammaren. På plats i Coventry diskuterades möjliga samarbeten mellan de två regionerna med fokus på affärsmöjligheter för Blekinges företag.

Två starka industriregioner möttes
Delegationen besökte Coventry & Warwickshire Growth Hub där möjligheter ges för företag att få stöd med både lokaler och annat vid en etablering i Coventry. Delegationen besökte även den regionala handelskammaren, Coventry & Warwickshire Chamber of Commerce, där Techtank fick möjlighet att presentera sig, sina medlemmar och vad de kan erbjuda. Deltog gjorde även Techtanks medlemsföretag EBP som redan idag är aktiva på den brittiska marknaden och som tillsammans med företagsnätverket Techtank Automotive vill öka affärerna på andra sidan Nordsjön.

– Vi fick en mycket bra respons från Handelskammaren som verkligen fick upp ögonen för vårt näringsliv och kunde se många gemensamma beröringspunkter. Precis som vår region är Coventry känd för sin starka industritradition, berättar Anders Borgehed, klusterledare för Techtank, och får medhåll från Olofströms kommunalråd Sara Rudolfsson:

– Utifrån kommunens fokus på fler arbetstillfällen och tillväxt ser vi en oerhörd potential i det samarbete vi nu inlett med Coventry. Genom att våra företag ges möjligheter till en större marknad skapas förutsättningar för ökad export inom fordonssektorn, men också andra branscher. Mitt intryck är att företagen i Olofström har en kompetens som är högt efterfrågad i Coventry och att det finns möjligheter till ömsesidig vinning på ett samarbete.

Att det finns ett behov av kvalificerade underleverantörer i England bekräftades också av de företagsrepresentanter från bland annat Jaguar/Land Rover och Aston Martin som deltog under kvällens mottagning.

Utbyte kring regional utveckling
Besöket avslutades med ett möte med ledande politiker och tjänstemän på Coventry kommun, något som resulterade i samtal kring gemensamt utbyte i frågor kring regional utveckling i ett bredare perspektiv då Blekinge och Coventry-regionerna har många gemensamma nämnare.

– Vi hade en intensiv och väldigt givande dag i Coventry som innehöll många bra diskussioner med representanter från både näringsliv och samhälle. Vi kunde se många möjligheter till samarbete mellan våra regioner och förhoppningsvis också affärer för våra företag i länet. Vi ser nu fram emot att Coventry kommer till Blekinge för att besöka oss och vårt näringsliv, avslutar Christina Mattisson, regionråd för Region Blekinge, som tillsammans med Olofströms kommun och EU medfinansierar Techtank.

E_WARNING Error in file Template.php at line 1962: FilesystemIterator::__construct(/home/jhvpnquw/domains/regionblekinge.se/public_html/system/expressionengine/cache/default_site/page_cache/): failed to open dir: No such file or directory