Publicerad 18 Maj, 2015

Tillverkningsindustrin i Olofström växer

Olofströms Näringsliv har genomfört en undersökning hos de nio företag som är initiativtagare till företagsklustret Techtank. Syftet är att jämföra antal arbetstillfällen idag med den undersökning som Olofströms kommun gjorde för 5 år sedan. Resultatet är positivt – en total ökning på 589 arbetstillfällen.

Sysselsättningen bland teknikföretagen i Olofström har undersökts sedan 1950. Efter en kraftig ökning under 1960-talet har sysselsättningen varit relativt konstant och legat runt 5 000 personer. Mellan åren 2000-2010 skedde det en dramatisk minskning med cirka 2 000 personer.

En mätning vid årsskiftet 2013/2014 visade dock att sysselsättningen bland teknikföretagen hade börjat växa igen, och det trendbrottet verkar hålla i sig när de nya siffrorna från maj 2015 nu visar att antalet ökat med närmare 600 arbetstillfällen (inklusive bemannings- och visstidsanställda) sedan 2010 hos de tillfrågade företagen.

Inte oväntat står Volvo för den största ökningen med omkring 400 fler arbetstillfällen, men flera andra företag har också vuxit och totalt ökat med runt 200. Bland dessa återfinns Shiloh, Tre D Mekaniska, EBP, Wugang och Safeman. Procentuellt har Tre D Mekaniska ökat allra mest då de mer än fördubblat antalet anställda – från 21 till 51 på fem år.