Publicerad 21 Juni, 2016

Turiststatistik för 2015: Antalet övernattningar i Blekinge ökar

Tillväxtverket har idag släppt slutliga siffror för besöksnäringen 2015. Enligt Tillväxtverket var turismens andel av svensk ekonomi oförändrad på 2,7 procent år 2015, men fortsatte att växa i relation till Sveriges totala export och sysselsättning. Den främsta drivkraften är en mycket stark tillströmning av utländska besökare.

Turismen fortsatte att växa även under 2015, med ökad export och sysselsättning som följd av detta. Under 2015 växte bland annat turismens exportvärde (utländska besökares konsumtion i Sverige) med 17,9 procent eller 17,1 miljarder kronor.

För Blekinges del ökade antalet övernattningar med 5,1 procent vilket är en större ökning i grannregionerna Kronoberg, Halland och Kalmar/Öland. (Andel inhemska/svenska övernattningar samt totalt antal övernattningar per region på hotell, stugbyar, vandrarhem, i kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter och campingplatser 2015).

Utländska övernattningar har ökat med 6,2 procent och totalt står våra utländska gäster för 5,1 procent av övernattningarna.

Intäkterna från logi har ökat med 4,6 procent. Blekinge är också den femte största mottagaren av fritidsbåtar. Antalet fritidsbåtar har ökat 4,9 procent och antalet övernattande i gästhamnar med 4,7 procent.